О кафи

Не зна се када су људи тачно увидели како кафа делује, али легенда каже да је локални етиопски пастир по имену Калид први приметио да су његове козе много живахније ако пасу одређене бобице. Повучен њиховом разиграношћу, и он је решио да проба ове бобице. Остало је историја.

Већ у 10. веку се могу наћи записи о кафи и њеном благотворном дејству. Дуго времена су ова биљка и њен начин узгоја биле најстроже чуване тајне у Арабији, све док неки довитљиви Индијци нису успели да се домогну семена и почели да га саде у Индији. У 15. веку стиже на цариградски двор, а одатле ће се као олуја проширити по остатку Европе. Убрзо почињу да се отварају специјализована места за конзумирање кафе, такозване кафане.

Крајем 16. века у Енглеској је било више од 3000 кафана. Кафа је по популарности убрзо надмашила чај у Енглеској и вино у Француској, што је довело до протеста и негодовање дела цркве и трговаца.

Кафа је постала свакодневница у Европи након опсаде Беча. Легенда каже да је након пораза турске војске, један довитљив Србин откупио целокупне залихе кафе које су остале иза побеђених Турака и отворио кафану у елитном делу Беча. Кафа се свидела бечким дамама и након тога постала најпопуларнији напитак у Европи.

Узгајивачи кафе

Највећи узгајивачи кафе су из Бразила, Вијетнама, Индонезије, Колумбије и Етиопије, а поред ових 5 земаља (из којих долази 80% кафе) има више од петнаест других земаља које такође узгајају ову биљку. Никада не бисте препознали дрво кафе јер може бити високо и до 9 метара, а зрно му је припијено уз грану. Потребно је једногодишње раздобље да пређе из цвета у беличасте бобице.

Како се припрема кафа?

Пре употребе, зрна кафе се суше, затим прже и мељу. Пржење би требало да траје између седам и 14 минута (светла се пржи 7 мин, средња 9-13 мин, а тамна 14 минута), на температури до 240 степени C. Током пржења, тачније између 11. и 12. минута, развија се велики број арома (преко стотину), долази до губитка влаге и промене у боји зрна (од зелене, преко браон, до потпуно црне). Такође се смањују шећер и киселост, а добија се горчина. Услед пржења се ствара уље које зрну кафе даје сјај. Најбоља кафа се меље непосредно пре кувања.

Zrno M kafa

Кафа Зрно М

Ваша омиљена кафа за сваку прилику!

Домаћа кафа

Пун укус и препознатљив мирис традиционалне домаће кафе!

Domaca kafa
kutijica ztno m

Поклон паковање

Премијум паковање Ваше омиљене кафе! (200+100гр)

Кафа Зрно М

Нека омиљена домаћа кафа замирише и у Вашем дому!